Pct 5

 


 

 

Punctul 5 - Simplificarea procedurilor de atestare și reducerea birocrației din cadrul Colegiului Psihologilor din România.

 

Psihologii au avut o șansă pe care puține instituții ale României au avut-o. Alte instituții au avut un istoric al birocrației, nepăsării și disprețului față de cei pe care îi deservesc, cărat după ele din comunism, istoric de care e greu să te desprinzi.

Psihologii au avut șansa de a clădi de la bun început o instituție complet nouă, pentru secolul 21. În schimb, ce avem acum este un Colegiu hâd, strâmb și mai ales birocratizat, care îți cere 2 hârtii semnate în triplu exemplar și plata a patru taxe pentru orice interacțiune cu instituția. Despre taxe vom discuta în punctul 6 al Manifestului Universitaria. Acum vom discuta despre hârtii și – cu voia dumneavoastră – vom prescrie și vină.

 

Situația existentă

Principiu. Psihologia este la acest moment în România supra-reglementată juridic. Ați deschis în ultimul timp site-ul CPR? Nu doar ca nu reușiți să vă descurcați prin el, dar abundă de ”Hotărâri”, ”Dispoziții”, ”Comunicate” și, mai nou, ”Comunicate ferme” – astăzi sunt nu mai puțin de 21 astfel de balauri pe prima pagină ... O să vă rugăm să comparați această imagine cu felul în care arată site-urile altor instituții de reglementare, din alte țări ale Europei (http://beta.bps.org.uk/, http://www.psykologforeningen.no/foreningen/english etc.). O să vă rugăm să comparați imaginea online a CPR și cu alte instituții similare (alte „Colegii”) din România, de ex. Baroul (http://www.baroul-bucuresti.ro/home), Ordinul Arhitectilor (http://oar.squarespace.com/) sau Colegiul National al Asistentilor Sociali (http://www.cnasr.ro/). Dragi colegi, suntem mai regementați decât orice alt psiholog din vreo țară europeană și decât orice altă profesie liberală din România. În mod ilar, suntem mai reglementați juridic decât Baroul ...

Atestatele de liberă practică. Birocrația existentă în CPR se manifestă în toate interacțiunile cu instituția, însă este în mod deosebit de vizibilă atunci când un psiholog dorește să fie atestat de CPR sau când dorește să își modifice treapta de specializare. Nu doar volumul dosarului, ci și întregul proces prin care trece este ineficient și de multe ori umilitor. Ilustrative din acest punct de vedere sunt cozile de pe strada Stoian Militaru, de fiecare dacă când sunt zile de comisie. Ce vedem este o imagine încă impregnată de senzația unor vremuri de mult apuse, cum a fost perioada comunistă, în care omul era nevoit fie să joace cinstit, așteptându-și rândul la cozi interminabile, fie să joace necinstit, căutând bunăvoința vreunui funcționar sau a vreunui prim-secretar, pentru a obține favoruri menite să dezvolte, pas cu pas, un sistem clientelar în care rămânea prizonier.

După 12 ani de la intrarea în vigoare a legii sunt încă destul de multe zone ale țării din care psihologii sunt nevoiți să se deplaseze până la București pentru a obține un drept ce li se cuvine de facto, atestatul de liberă practică – psiholog practician în condiții de supervizare. Chiar și acele filialele care au reușit să obțină dreptul de organizare a interviurilor la filială au trebuit să demonstreze CPR-ului că îndeplinesc o listă îndelungată de condiții, creând impresia că sunt mai degrabă beneficiarii unui favor din partea conducerii la vârf a CPR-ului, nu a unui drept ce li se cuvine.

Starea aceasta de fapt e cu atât mai supărătoare cu cât, pentru intrarea în profesie, comisia de specialitate nu poate refuza legal intrarea în supervizare unui psiholog care are toate criteriile întrunite.

Activitățile curente. Birocrația lovește însă și în practica normală, curentă a psihologului. La acest moment, psihologii practicanți sunt obligați să țină un număr neproductiv de mare de registre al căror sens puțini îl pot vedea. Atenție, începe o enumerare: registrul general de evidenţă a corespondenţei, registrul de evidenţă a contractelor de prestări servicii psihologice, registrul de evidenţă a actelor profesionale, registrul de evidenţă electronică a actelor profesionale – peste care mai vin și registrele de evidenţă obligatorii potrivit legislaţiei financiar-fiscale și, desigur, obligația ca documentele şi actele profesionale ale psihologilor să fie securizate prin aplicarea în mod obligatoriu a timbrelor profesionale. De parcă nu ar fi destule, pe agenda Consiliului Colegiului din 4 noiembrie anul curent, se află discutarea și votarea introducerii obligativității de a utiliza programul de evidență electronică a actelor profesionale Register One. Cu toate aceste documente de completat, ne îndreptăm cu siguranță spre recordul de a petrece mai mult timp cu completarea documentelor birocratice legate de efectuarea unui serviciu psihologic decât cu prestarea efectivă a serviciului respectiv.

Fără a mai aminti că în anumite cazuri atât psihologul cât și clientul resimt aceste registre ca o intruziune pe tărâmul secretului profesional și al confidențialității relației psiholog-client.

Pentru a fi corect înțeleși, susținem necesitatea securizării actelor profesionale, ca o măsură de stopare a unor abuzuri (prestarea de servicii de către cei care nu au acest drept; diminuarea sau eliminarea abuzurilor profesionale de tipul eliberării de avize pe baza unui buletin etc.). Dacă ne uităm însă la experiența altor țări, vedem că iarăși ne aflăm în categoria țărilor cu soluții originale. Colegii noștri din țări precum Germania, Suedia etc. nu își dublează parafa cu timbre și nici nu își tapetează cabinetul cu bibliorafturi mai ceva ca funcționarii care gestionează fondurile europene.

 

Responsabili

Vina pentru această situație nu poate fi prescrisă nimănui altcuiva decât celor care au stat la cârma CPR. În acest caz, nu le servește nici demagogia legată de universitari, de teste, sau de masterate - structura birocratică și hârțoagele inutile pe care se bazează CPR sunt creația unui număr foarte restrâns de oameni care astăzi se află la conducerea CPR și care s-au aflat de la bun început acolo.

Dacă dorești să distrugi spiritul unei profesii liberale, tot ce trebuie să faci este să o suprareglementezi – și au făcut asta cu eficiență.

 

Ce propunem

Pentru a renunța la birocrație, supra-reglementare și pentru a ajunge la o simplificare a procedurilor, propunem un set de măsuri simplu de implementat.

1. Transparentizarea activității administrative a CPR prin implementarea unui sistem online securizat. Acesta va putea fi utilizat de către psihologii cu drept de liberă practică pentru a depune documentele solicitate (ex. acte de studii, diverse cereri), pentru a monitoriza stadiul rezolvării acestora etc. În acest fel nu se vor mai “rătăci” actele oponenților, vor fi eliminate favorurile și cerințele speciale și, cel mai important, psihologii vor putea reîncepe să perceapă Colegiul ca pe o instituție funcțională, transparentă, aflată în serviciul comunității psihologilor.

2. Renunțarea la interviul de acces în profesie, sau, ca măsură alternativă, trecerea lui la nivel local, în toate filialele CPR, pentru a evita deplasările costisitoare și lipsite de sens ale colegilor aflați la început de drum.

3. Renunțarea la reglementarea excesivă în termeni de registre de evidență și revenirea la modalități raționale de a ține evidența actelor profesionale. Dacă în celalalte state europene colegii noștri au găsit soluții, suntem convinși că lucrurile se pot debirocratiza și la noi. Alături de psihologii practicieni cu mare experiență și animați de bune intenții, vom găsi soluțiile potrivite care, deopotrivă, să securizeze actul profesional și să descurajeze abuzurile, dar fără a-i transforma pe psihologi în funcționari.

4. Reducerea perioadei de arhivare obligatorie a documentelor profesionale (altele decât cele relevante fiscal) de la zece ani la doi ani de zile.

 

Dacă împărtășiți cu noi ideea simplificării procedurilor de atestare și de reducere a birocrației din CPR, vă invităm să susțineți demersul nostru pentru ca împreună să contribuim la reinstalarea democrației și a integrității în CPR. A venit timpul să schimbăm aceste lucruri!

Vă rugăm să diseminați acest mesaj colegilor voștri și să militați activ pentru aceste idei. Apreciem orice feedback și dorință de colaborare pe pagina noastră de Facebook sau la adresa de email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

 

Semnatari (în ordine alfabetică),

Prof.univ.dr. Eugen Avram, Universitatea din București

Prof.univ.dr. Ticu Constantin, Universitatea A. I. Cuza din Iași

Prof.univ.dr. Ion Dafinoiu, Universitatea A. I. Cuza din Iași

Prof.univ.dr. Daniel David, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

Prof.univ.dr. Dragoș Iliescu, Universitatea din București

Prof.univ.dr. Mircea Miclea, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

Prof.univ.dr. Cătălin Nedelcea, Universitatea din București

Prof.univ.dr. Florin Alin Sava, Universitatea de Vest din Timișoara