Stimați colegi,


Manipularea, dezinformarea si lipsa de asumare a responsabilitatii au atins cote de neimaginat in randul unora dintre angajatii CPR.

In cazul in care ati primit mesajul de mai jos - scris cu italic si, cum altfel, decat NESEMNAT, adica NEASUMAT, va putem informa ca este unul FALS IN TOTALITATE.

Pentru a demonstra acest lucru vom demonta textul respectiv fraza cu fraza.

 

FALSUL nr. 1! Va reamintim faptul ca maine, 6 mai 2017, va avea loc cea de-a doua sedinta a Conventiei Nationale a Colegiului Psihologilor din Romania in Aula Magna a Universitatii ”Titu Maiorescu” din Bucuresti, Calea Vacaresti, nr. 187, sector 4.

Pe 6 mai va avea loc o adunare ilegala, a carei participanti isi asuma riscul de a fi cel putin complici la o serie de actiuni ilegale. Data de 6 mai a fost stabilita fara a avea vreun temei legal, de catre fostul presedinte Anitei, dupa momentul suspendarii sale. Chiar daca nu ar fi fost suspendat, singurul organism abilitat prin lege sa stabileasca cea de a doua data a Conventiei Nationale este Comitetul Director (vezi legea 213/2004, art.26, alin.5). Comitetul Director nu numai ca nu a fost consultat, dar a stabilit reluarea alegerilor dupa un calendar nou (cele doua date pentru Conventia Nationala fiind 15 si 31 iulie 2017).

Pe langa problema datei exista o problema in sine cu alcatuirea asa-zisei Conventii Nationale. Conform aceleiasi legi, 213/2004, Conventia Nationala este alcatuita conform unei norme de reprezentare, proportional cu numarul membrilor din fiecare filiala. 27 de filiale au refuzat sa accepte sa ia parte la acest simulacru de alegeri, iar 5 din cele 7 filiale care au organizat la vremea respectiva alegeri au decis reluarea procesului de alegeri conform calendarului decis de Comitetul Director (cu finalizarea alegerilor in iulie 2017).

 

FALSUL nr. 2! Prezenta dvs. la aceasta sedinta este necesara pentru continuarea functionarii Colegiului Psihologilor din Romania, intrucat, in lipsa cvorumului de sedinta, organizatia profesionala se va afla in imposibilitatea indeplinirii atributiilor legale, fapt care va impiedica accesul in profesia de psiholog si schimbarea treptelor profesionale, precum si orice alta activitate prin care asigura organizarea exercitarii in bune conditii a profesiei de psiholog in Romania. De asemenea, ar putea fi blocata si activitatea de avizare a programelor de formare profesionala, precum si infiintarea formelor independente de exercitare a profesiei sau modificarile aduse statutelor acestora. 

Singurul motiv pentru care prezenta Dvs. la aceasta sedinta ar fi necesara este pentru a da o aparenta legitimitate conducerii totalitare a CPR. Vorbim despre acea conducere care pronunta la fiecare al doilea cuvant un termen juridic precum invalidare, mandat de reprezentare, paza juridica, ordinea de drept etc. De altfel, din disperare de cauza, au trimis acest mesaj tuturor reprezentantilor inscrisi, inclusiv celor invalidati, in scopul de a reusi srangerea numarului necesar de reprezentanti. ACEST lucru RIDICA oricum un mare SEMN DE INTREBARE legat de totala lipsa de transparenta privind lista delegatilor la sedinta de maine.

In ceea ce priveste problemele legate de functionarea CPR la parametri minimi, aceasta nu este afectata, fiind asigurata posibilitatea de a comanda timbre.

 

De asemenea, unele comisii aplicative au emis comunicate prin care anuntau participantii la cursuri ca, in situatia in care nu sunt semnate diplomele, este ok sa primeasca o adeverinta de la asociatia formatoare. In aceasta adeverinta ar trebui sa fie mentionate mai multe aspecte:
1. Cursul acreditat, cu numarul avizului si data obtinerii acestuia de la CPR
2. Numarul de credite alocat pentru participarea la curs
3. Numele complet al psihologului si codul de parafa
4. Perioada desfasurarii cursului, datele exacte si localitatea
5. Semnatura si stampila din partea reprezentantului legal al asociatiei formatoare
6. Semnatura formatorilor

 

In privinta functionarii CPR pentru alte probleme (acces in profesie, creditare manifestari profesionale), acestea se pot debloca prin oricare dintre urmatoarele parghii:

a) rezolvarea imediata a problemei - prin convocarea sedintelor necesare (ex. comisii ale CD) de catre Comitetul Director al CPR, in vederea solutionarii cererilor / dosarelor depuse; va reamintim ca mandatele actualului Comitet Director au fost prelungite pana la finalizarea procesului de alegeri, astfel ca asa-zisul blocaj este doar o masura inventata de catre departamentul juridic, un mod de a pune presiune pe psihologi;

b) finalizarea procesului de alegeri democratice din iulie 2016 si instalarea noilor foruri de conducere, inclusiv a unui presedinte ales in cadrul Conventiei Nationale. Pe aceasta cale dorim sa impartasim cu dumneavoastra succesul primei etape dupa reluarea procesului de alegeri. Au fost depuse aproape 1000 de candidaturi unice in intreaga tara, indeplinind premizele selectarii unei Conventii Nationale cu aproape 600 de delegati. Aceasta insemna forta democratiei si va multumim pe aceasta cale pentru implicare si sprijin.

c) pe cale legala, au fost deja depuse si vor mai fi depuse si in saptamanile urmatoare, o serie de actiuni catre instantele judecatoresti pe toate palierele: civil, penal si in contencios administrativ. În masura in care, vreuna din aceste actiuni va fi solutionata cu celeritate de catre justitie, se va putea debloca functionarea CPR (aceasta cale fiind independenta de vointa structurii de suport a CPR).

 

Falsul nr.3! Dupa data de 6 mai 2017 nu se mai pot convoca/organiza sedinte ale Conventiei nationale, nefiind ales presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, in conditiile legii.

Credem ca numai cineva cu rea credinta sau total absent din spatiul media (inclusiv media scrisa – vezi Jurnalul National) poate afirma acest lucru. Convocarea Conventiei Nationale, prin asigurarea unui cadru democratic de realizare a alegerilor, a fost deja facuta. Conventiile la nivelul filialelor vor avea loc in prima jumatate a lunii iunie 2017, iar pentru Conventia Nationala au fost prevazute doua date: 15 iulie 2017 (prima convocare), respectiv 31 iulie 2017 (daca va fi cazul, cea de a doua convocare).

 

FALSUL nr. 4! Va informam ca toate cheltuielile privind prezenta dvs. la sedinta (transport si cazare) vor fi decontate de catre Colegiul Psihologilor din Romania prin completarea formularului de decont atasat.

Toate cheltuielile legate de acest eveniment nu au fost avizate de catre conducerea interimara a CPR, nici de catre Consiliul CPR (organismul abilitat prin lege sa aprobe bugetul CPR). Prin urmare, toate aceste cheltuieli vor fi imputate persoanelor care le autorizeaza, respectiv beneficiarilor acestui decont neautorizat.

 

***

 

Pornind de la toate aceste considerente, nu va lasati pacaliti de asemenea informatii false, nu va lasati antrenati in actiuni ilegale cu risc inclusiv pentru dumneavoastra, nu pierdeti bani (daca veniti din afara Bucurestiului) si timp pentru o actiune ilegitima.

Dar mai presus de toate, reflectati asupra acestei stari de fapt. Unul dintre bunurile cele mai de pret pe care il are un profesionist pe piata serviciilor de psihologie este reputatia. Nu lasati anii de munca, toate eforturile depuse, sa fie umbrite de actiunea Dvs. de a gira aceste masuri disperate ale unor angajati CPR. Comunitatea psihologica din Romania si-a expus deja pozitia de doua ori, atat atunci cand a decis suspendarea alegerilor, sanctionand derapajele democratice, cat si cu cateva zile in urma, prin prisma celor aproape 1000 de candidaturi unice depuse.

Încheiem, prin a va transmite indemnul nostru de boicotare a actiunii de maine, prin neparticiparea dumneavoastra la sedinta in cauza. Ne cerem in acelasi timp scuze, daca ne-am adresat tuturor reprezentantilor, inclusiv celor invalidati, fiind nevoiti sa facem acest lucru din cauza lipsei totale de transparenta a unor angajati CPR. Acestia nu au facut publica nici macar pana la aceasta ora lista participantilor delegati la intalnirea de maine.

 


Semnatari (în ordine alfabetica)
Prof.univ.dr. Eugen Avram, Universitatea din Bucuresti
Prof.univ.dr. Ticu Constantin, Universitatea A.I.Cuza din Iasi
Prof.univ.dr. Ion Dafinoiu, Universitatea A.I.Cuza din Iasi
Prof.univ.dr. Daniel David, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Prof.univ.dr. Dragos Iliescu, Universitatea din Bucuresti
Prof.univ.dr. Mircea Miclea, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Prof.univ.dr. Cătălin Nedelcea, Universitatea din Bucuresti
Prof.univ.dr. Florin Alin Sava, Universitatea de Vest din Timisoara